BIG BANG

 

Big Bang 빅뱅 (numele fiind întâlnit și sub scrierea BIGBANG) este o trupă sud-coreeană, aflată sub labelul YG Entertainment, alcătuită din cinci băieți: G-Dragon (Kwon JiYong), Taeyang (Dong YoungBae), Seungri (Lee SeungHyun), Daesung (Kang DaeSung) și TOP (Choi SeungHyun).

Au debutat pe 19 august 2006 în cadrul concertului YG Family, ce a avut loc în Parcul Olimpic din Seul.

După debut au lansat primul single, “BigBang”, ce cuprinde piesele “We Belong Together”, “A Fool’s Only Tear” și cover-ul “This Love”, după piesa celor de la Maroon 5.

Au urmat alte două single-uri, “BigBang is V.I.P” si “BigBang 03”, încheind anul 2006 cu primul lor concert, The Real.

La începutul anului 2007 au lansat albumul de debut, Since 2007, care s-a vândut in peste 48 000 de exemplare în mai puțin de două luni. Apoi au lansat albumul live, The First/Real Concert”, și au plecat în primul turneu, [i]Want You, ce a cuprins 5 orașe.

Primul mini-album a fost lansat tot în 2007. Intitulat “Always”, acesta a reprezentat un pas important în cariera băieților, fiind primul proiect în care s-au implicat cu adevărat în materie de compoziție și cel care a marcat extinderea spre genul electronic. G-Dragon a scris și a compus majoritatea pieselor, printre care se numără hitul “Lies”.

Spre sfârșitul anului 2007, Big Bang începe să pătrundă pe piața muzicală japoneză, iar la începutul anului 2008 lansează For The World și susțin un concert la JCB Hall, în Tokyo Dome City.

După terminarea promovării în Japonia și a proiectelor solo, ei lansează al treilea mini-album în Coreea de Sud, intitulat Stand Up. Acesta se bucură de un succes enorm, mai ales datorită piesei “Haru Haru”, care rămâne în fruntea topurilor timp de șase săptămâni consecutive.

Odată cu promovările în Coreea de Sud, Big Bang lansează în Japonia melodia “Number 1”, de pe albumul cu același nume, și apar ca invitați la showuri radio și de televiziune japoneze.

A urmat albumul coreean “Remember”, care a produs hitul “Sunset Glow”.

La începutul anului 2009, trupa a luat o pauză, permițând membrilor să se ocupe de proiectele solo. S-au reunit după câteva luni pentru colaborarea cu 2NE1 la piesa “Lollipop”.

În august 2009 au lansat albumul japonez Big Bang, de pe care s-au evidențiat “My Heaven” și “Gara Gara Go!”.

După acest album, membrii și-au reluat activitățile solo. G-Dragon a lansat pe 18 august 2009 albumul Heartbreaker, Taeyang a lansat două single-uri digitale, “Where U At” și “Wedding Dress”, iar TOP a interpretat rolul lui Vick în drama sud-coreeană IRIS.

La sfârșitul anului au lansat single-ul japonez “Koe Wo Kikasete”.

În ianuarie 2010 au susținut timp de câteva zile 2010 Big Bang Concert Big Show, pe Stadionul Olimpic din Seul. În luna următoare au plecat în turneul Electric Love în Japonia, iar după terminarea acestuia au lansat piesa “Lollipop Pt.2”, o ‘continuare’ a single-ului realizat în colaborare cu 2NE1.

Pe 17 mai au lansat single-ul japonez “Tell Me Goodbye”, având de asemenea scopul de a promova drama IRIS în Japonia.

Cu ocazia Campionatului Mondial de fotbal, au colaborat cu trupa rock Transfixion și binecunoscuta patinatoare Kim Yuna, lansând astfel melodia “Shouts Of The Reds”.

Anii 2009-2010 au fost dedicați în principal proiectelor solo. În timp ce GD își lansa albumul solo, TOP se ocupa de cariera cinematografică, interpetând roluri în binecunoscutul serial IRIS și filmele 71: Into The Fire și 19-Nineteen, în care apare alături de Seungri. Taeyang a lansat și el un album solo, apoi un album internațional și a susținut o serie de concerte, iar Daesung a primit un rol în serialul What’s Up. Următorul proiect i-a inclus pe GD și TOP, aceștia colaborând într-un mod senzațional pentru albumul GD&TOP – Vol. 1. Pășind pe urmele membrilor de trupă, Seungri a lansat primul său mini-album la începutul anului 2011.

La 2 ani după ultimul album coreean, Big Bang pregătesc comebackul pe data de 24 februarie. Între timp, fanii coreeni se pot delecta cu Big Show 3D, un film ce conține imagini de la concertul Big Show de la începutul lui 2010, iar ca bonus, înregistrări din culisele concertului.

http://www.bigbangromania.net

2 comments on “BIG BANG

Leave a comment